Den 9 juni 1888 föds en liten pojke i Gummatorp i Hemmesjö socken. Hans mor är pigan Sara Maria Andersdotter 22 år gammal. Barnets far uppges inte. En vecka senare döps den lille i Gårdsby sn, som är Sara Marias hemort och kallas Johan August. I dopboken skrivs han som oäkta, men nu skrivs även ett fadersnamn: Karl Peter Andersson. Som dopvittnen antecknas Karl Peters föräldrar i Kristinedal i Gårdsby sn.

Karl Peter verkar ha varit ovetande om att han skulle bli far. Den 22 mars 1888 tog han ut arbetsbetyg för att ge sig i väg till V. Norrland. Kanske var han iväg på säsongsarbete och återvände till hemsocknen. I oktober 1890 gifte sig emellertid Karl Peter och Sara Maria och fick flera barn.

Men 130 år senare avslöjas sanningen genom ättlingars DNA-tester. I min matchlista på Family Tree DNA dyker det upp en okänd tremänning på farmors sida. Eftersom jag tycker mej ha bra koll på farmors syskon och deras barn o barnbarn (tack vare en annan tremänning) ser jag att något inte stämmer.

 Efter att ”matchen” och jag kontrollerat och jämfört våra släktträd, kommer vi fram till, att måste vara en av farmors bröder, som är far till Johan August. Som kandidat till Johan Augusts rätta far passar farmors bror Karl August Johansson. Han har arbetat som dräng i både Gårdsby och Hemmesjö socknar. Vid närmare studier av husförhörslängder kommer sanningen i dagen.

På Gummatorp är farmors bror Karl Gustaf dräng (rad 1) och Sara Maria piga (rad 4). Här föds den oä sonen Johan August 9 juni 1888 . Karl Gustaf har gift sig en månad tidigare den 5 maj 1888 med Helena från Gårdsby sn. På samma sida längre ner står han med sin familj.

Hans son Karl August med hustrun föds 10 sept 2021 . Det skiljer 3 månader mellan de båda halvsyskonen.

Man kan spekulera så här i efterhand om Sara Maria och hennes båda kavaljerer Karl Gustaf och Karl Peter själva visste vem som var far till Johan August? Släktforskning bjuder på mycket dramatik och med lite fantasi har man en hel roman framför sig.

Källor:

Födelseböcker: Hemmesjö med Tegnaby (G) CI:5 (1871-1894) Bild 110  Gårdsby (G) C:5 (1861-1894) Bild 149 / sid 142
Husförhör: Hemmesjö med Tegnaby (G) AI:16 (1886-1891) Bild 39 / sid 28