Så blev till slut tiden mogen för att utforska farfars anor. Det har funnits ett visst motstånd hos mej, han erkände sig inte som far i kyrkboken varför skulle jag då ”erkänna” honom? Barnsligt –javisst, men nu har jag i alla fall tagit mej an hans anor. Det är ju trots allt även mina. Men nu kanske det måste påpekas att jag inte har bekräftat släktskapet med DNA analys. Uppgiften, om vem som är farfar, bygger på farmors berättelse för pappa samt att hon hade sparat ett foto på honom.

Farfar hette OTTO Fridolf Johannesson född 3 april 2021 i Kareby socken väster om Kungälv i Bohuslän. Han flyttar in till Göteborg kring 1904 och börjar så småningom arbeta på SKF (Svenska Kullager Fabriken) som startade 1907. Den låg i Gamlestan i Göteborg och Otto bodde i de kvarteren.

Farmor Anna Johansson flyttade till Gamlestans församling 1912. Hon hade arbetat som piga/ kokerska/hushållerska tidigare men sadlade om och blev affärsiderska och skötte en mjölkaffär i Olskroken. När de börjar träffas är Otto 30 år och Anna 39 år. Pappa Oskar Olof föds i maj 1915. Kanske är Otto med i planeringen vad barnet skall heta, Olof var ett vanligt namn i hans släkt. I Annas närmaste släkt finns ingen Olof. Namnet Oskar skall vara inspirerat av Kung Oskar II.

Anna får reda på att Otto redan har ett barn med en annan kvinna och enligt pappas/farmors berättelse drar hon sig ur förhållandet och väljer att bli ensamstående mor. Otto gifter sig hösten 1916 med den andra kvinnan och får flera barn. Han byter arbete och skrivs som margarinarbetare. Arbetsplatsen måste vara margarinfabriken Pellerins Margarin i Olskroken.

När han dör 1960 bor han fortfarande kvar i Olskroken på Ånäsvägen. Enligt kontakt jag haft med ett av hans barnbarn visste inte släkten om att Otta hade en son ”vid sidan om”.

PS DNA testning är gjord och släktskapet bekräftat/ML